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paste con le sarde

PASTA CON LE SARDE FRESCHE ALLA PALERMITANA
PASTA CU FINUCCHIEDDI E SARDI – A LA PALERMITANA

Pi la pasta cu li sardi a la palermitana, cci vonnu li finucchieddi di muntagna: si siti ’n sei pigghiati 600-700 g di maccarruncinu, un beddu mazzu di finucchieddi, un chilu di sardi frischi, ’na cipudda, 100 g di pignoli, 100 g di passulina, un bicchieri d’ogghiu, sali e un pizzicu di zaferanu. Si cocinu li finucchieddi e si sculanu, senza jittari l’acqua dunni cuceru. Si metti l’agghiu nna un tianu e si suffrii la cipudda tagghiata fina; s’agghiuncinu li sardi pulizziati livannucci li spini e s’arriminanu facennuli squagghiari. Sicci mettinu li finucchieddi cotti e tagghiati fini, lu zafaranu, sali e spezziu, li pignoli e la passulina. Nna’na pignata cu l’acqua di li finucchieddi allungata si cici lu maccarruncinu e si scula ’ntiniri. Si metti nna lu tianu cu la conza, s’arrimina e si fa arripusari un mumentu.


PASTA CON LE SARDE FRESCHE ALLA PALERMITANA
È una celebre ricetta palermitana, diffusa in tutta la Sicilia sia pure con alcune varianti. Elemento indispensabile per questo gustosissimo piatto è il finocchietto selvatico di montagna. Si può preparare anche con finocchietto coltivato. Per sei persone occorrono: 600-700 g di maccheroncini, 1 kg di sarde fresche, una grossa cipolla, un etto di pinoli, un etto di uva sultanina, un bel mazzo di finocchietti, un bicchiere d’olio, sale e una bustina di zafferano. Lessate i finocchietti, scolateli bene senza buttare via l’acqua e tritateli con la punta del coltello su un tagliere. Soffriggete appena in un tegame la cipolla ben tritata, aggiungete le sarde nettate e spinate, mescolate fino a farne una poltiglia. Completate con i finocchietti, la bustina di zafferano, sale, pepe, i pinoli e la sultanina, e lasciate insaporire la salsa. Avrete nel frattempo fatto cuocere i maccheroncini in acqua abbondante, diluita con l’acqua dei finocchietti, badando di levarli al dente. Condite con una parte della salsa la pasta. Preparate una larga teglia, ungendola d’olio, e disponete a strati prima la pasta e poi la salsa, terminando con uno strato di salsa. Passate la teglia in forno o sul fuoco moderato per qualche minuto. Questi maccheroni sono squisiti sia caldi che freddi.